Toelichting

Financieel model

Op basis van de uitkomsten van het Preventief Medisch Onderzoek (PMO), gebaseerd op de deelnemers die aan het PMO hebben deelgenomen, zijn doorrekeningen gemaakt betreffende de verdeling van het verzuim en de Net Employability Scores (NES-scores). Inzicht in deze verdeling en de NES-scores is van belang om de kosten van de loondoorbetaling, indirecte kosten en de kans op instroom in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) in te kunnen schatten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een actuarieel onderbouwd rekenmodel met daarin opgenomen een kansenmodel. De uitkomsten van de uitgevoerde financiële analyse zijn een indicatie. De indicatie geeft u handvatten voor uw verzuimbeleid.

Kansenstelsel

Het kansenstelsel is gebaseerd op actuele data (2019) van onder andere CBS, TNO, UWV. Hiermee kunnen naar de laatste stand van zaken reële inschattingen worden gemaakt.

Verwachte loondoorbetaling

De eerste twee jaar zijn werkgevers verplicht, in geval van een zieke medewerker, het salaris voor het grootste deel door te betalen. Daarnaast moeten ze zich in deze periode, samen met de zieke medewerker, inzetten voor een snelle terugkeer op de werkvloer. Deze regeling zorgt ervoor dat veel mensen terug in het werkproces komen en niet arbeidsongeschikt worden.

Indirecte kosten bij verzuim

Voor het berekenen van de indirecte kosten wordt rekening gehouden met kosten omtrent het gedeelte van alle verzuimgevallen die ten minste 42 weken of langer ziek zijn.

Verwachte WGA-risico

Het verwachte WGA-risico is voor de onderneming van groot belang gezien de financiering van dit risico. Het maakt in die zin niet uit hoe het risico gefinancierd wordt, een lager risico leidt tot een lagere premie, een hoger risico tot een hogere premie. Een onderzoek naar de juiste financieringswijze is dan ook aanbevelenswaardig en kan tot aanzienlijke voordelen leiden.

Financiering

De uitkomsten van de financiële analyse geven input voor de bepaling van de voor u meest passende wijze van financiering van de risico’s van de Ziektewet (ZW) en WGA.
Hier zijn doorgaans zeer aanzienlijke besparingen te behalen.